Atelier Apeiron/SZAD’s new kindergarten mimics a constant playground, with its funky shape forming spaces that can be redefined by teachers and children throughout the day

Design


Shenzhen, China

Architect Yunchao Xu of Atelier Apeiron/SZAD developed new geometric relationships between building and site to form the Kindergarten of Museum Forest for Lotus Kindergarten in Shenzhen, complete with flexible in-between spaces and ample outdoor areas.

Rather than following a traditional matrix layout, the designers developed a new geometric relationship between the new building and the site, organizing a series of axes in different directions. 

This proved to be the most efficient way for classrooms to avoid exposure to the residences and the main road. 

For its innovative design, the Kindergarten of Museum Forest has recently been awarded a 2022 International Architecture Award by The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design and The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies.

The building is a reconstruction and expansion project completed in 2021, located in the first residential community that was built in Shenzhen in the 1980s. 

On the north side of the plot there is a preserved building with an irregular outline on its south side.

The new and old buildings enclose a large oval courtyard to hold various group events. 

Each classroom is surrounded by nature.

The space in-between classrooms may be small or big, narrow or wide. 

Combined with a generative curriculum, the different shapes of in-between spaces can be redefined and changed by children and teachers in everyday use. 

More than just a constant playground, the campus is a living community ‘built’ by everyone in the kindergarten. 

Four cubic units are staggered and stacked with three stories of classrooms.

A three-dimensional light maze is connected by bridges and platforms.

During the day, light and shadow change with the sun. 

In the evening, the cubes emit mysterious lights and become a playful maze for kids.

Project: Kindergarten of Museum Forest
Architects: Yunchao Xu/Atelier Apeiron/SZAD
General Contractor: Shenzhen Organ No. 2 Kindergarten
Client: Lotus Kindergarten
Photographers: Shengliang Su





Source link

Добавить комментарий